In de voetsporen van Novitius…

Wie in de voetsporen van Novitius wil treden moet de weg afleggen tussen de abdij van Grimbergen en het klooster van Hildegard aan de Rupertsberg in Bingen aan de Rijn, 84 uur stappen, goed voor 387 km. Dat leert ons het routeplan van Google Maps.

We volgen Novitius daarbij  op al zijn tussenstappen, langs de afspanning de ‘Ridder van Musena’ in Muizen bij Mechelen, naar Wolfsdonk waar Herlindis en Relindis zijn wonden verzorgen. (Hun ogen groen als eendenkroos vergeet ik nooit.)
Verder langs Maastricht naar Stavelot waar de broeders van het hospitium alleen maar zijn handen wassen. En nog verder gaat de tocht, naar Echternach waar hij het zicht verliest. (Zonder ogen krimpt de wereld tot mijn huid.)
In Trier ontmoet hij de ‘minstreel van satan’ die hem het schunnige lied over bisschop Poppo voorzingt. Langs de groeven van Idar Oberstein bereikt hij tenslotte het klooster van Hildegard aan de Rupertsberg in Bingen.

Maar nog is zijn ‘queeste’ niet volbracht. Hildegard vraagt hem om een kopie van ‘Symphonia Harmoniae Caelestium Revelationum’ naar de abdij van Villers te dragen.

Dan wordt de terugtocht ingezet…