Stories unfold: Mijn meester en zijn nimfijn

Deze nazomer wordt het Rubenskasteel in Zemst dé hotspot bij uitstek, want dan strijkt er de eerste editie van Stories Unfold neer, een initiatief van Toerisme Vlaanderen. Het Rubenskasteel in Zemst bijt de spits af en is van 1 augustus tot en met 29 oktober 2023 dé uitvalsbasis voor dit evenementieel totaalconcept met muziek, theater, food, ambacht, kunst, cultuur, dans en lokale initiatieven.

Op zondag 3 september 2023 om 10.30 uur stelt Dirk Huyghe er zijn nieuwste boek voor: ‘Mijn meester en zijn Nimfijn’.

In een vraaggesprek licht hij de historische schets toe van het leven van Rubens tijdens zijn verblijf in zijn ‘hof de plaisance’ in Elewijt.

“Mijn verhaal is niet het zoveelste geschiedenisboek over Rubens met bombastische schilderwerken als illustratie. Wel is het een persoonlijk beleven van een dienaar van Rubens op het kasteel, dat een ‘hof de plaisance’ wordt genoemd, met zeer uitgepuurde tekeningen. Voor de dienaar was het niet altijd een plezante ervaring.
Hendrik Van Ham is een dorpeling die opkijkt naar de rijke man. Hij heeft dezelfde leeftijd van de jonge echtgenote Hélène Fourment met alle gevolgen van dien. Rubens was 53 als hij huwde met de 16-jarige Hélène. De vijf jaar dat hij in dienst is, wordt zijn relatie met Rubens en zijn echtgenote intiemer.”

Inkom Gratis – Meer details en inschrijven

Residentie Dirk Huyghe

Daarnaast geeft Dirk in de ‘lederkamer’ van het kasteel – een met versierde ledervellen behangen ruimte – tijdens de weekends demonstraties van hoogdrukkunst aan de hand van linosneden.

“Op een boogscheut van het kasteel woon ik. Het intrigeerde mij altijd door zijn mooi gebouwencomplex dat zich alleen liet bewonderen van achter de tralies van de gesloten poort. Dat ik er nu kan resideren is een geschenk. Als Elewijtse dorpsbewoner kijk ik op naar mijn wereldberoemde buur, Rubens, die op het kasteel heeft gewoond. Ik geniet van de gastvrijheid op zijn hof van plaisance. Met plezier wil ik andere bezoekers ontvangen en hen laten kennismaken met één van de oudste druktechnieken. Als graficus licht ik graag de hoogdruk toe aan de hand van linosneden, lettervormen en stempels.”

https://www.storiesunfold.be/nl/agenda/residentie-dirk-huyghe