Novitius in 2019 op de 20ste editie van Kunst in de Troost

In 2019 is het de 20ste editie van Kunst in de Troost in Vilvoorde. Ooit gestart door Jean-Luc Dehaene met werk van Rik Poot.
Een bijzondere locatie: een slotklooster dat enkel de twee weekends van de expo open gaat. Elk jaar nemen zo’n 25 kunstenaars deel; vooral beeldhouwers die in de tuin exposeren. 

Met de opbrengst van de expo wordt de restauratie van de aangrenzende basiliek van Onze Lieve Vrouw van Troost, een kleine barokke erfgoedparel, mee gefinancierd.

 Kunst in de Troost 2019 vindt plaats op:

-zaterdag 4 en zondag 5 mei 2019, telkens van 14 tot 18u (op zaterdag is de opening, met receptie en speeches in de tuin)

-zaterdag 11 en zondag 12 mei (ook 14-18u)

-maandag 13 mei: 11-18u (Vilvoorde, jaarmarktdag, een vrije dag)

Tekstfragment uit de nieuwe catalogus.

Dirk Huyghe: in de voetsporen van Hildegard van Bingen

Dirk Huyghe, grafisch redacteur en illustrator bij de krant De Standaard, werkte de afgelopen jaren aan een picturaal verhaal over de (fictieve) middeleeuwse monnik Novitius, die op tocht gaat naar de Duitse mystica Hildegard van Bingen. Daarin verwerkt Dirk Huyghe zijn eigen artistieke activiteit van de voorbije 20 jaar (schilderijen, pastels en tekeningen,  hoogdrukken, diepdrukken, etsen en keramiek) en bovendien schrijft hij het reisverhaal van Novitius in een zelfbedacht geheimschrift.

Het resultaat is het boek “Ave Magistra Hildergard. Novitius, een queeste in code”. Beelden uit het boek stelde Huyghe eerder tentoon in zijn eigen atelier, waar hij ook voorlas en muziek maakte. Uiteraard is het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Troost een uitgelezen locatie om het verhaal van Novitius te brengen in woord, beeld en klank.

Het verhaal van Novitius (Huyghes alter ego?) is niet enkel een relaas van een tocht vol hindernissen en vreemde ontmoetingen, maar ook een zoektocht naar zichzelf. Novitius verliest overtuigingen en wint inzichten op zijn tocht. Wanneer hij ter bestemming komt, blijkt zijn queeste nog niet volbracht: Hildegard vraagt hem om een kostbaar boek naar de abdij van Villers te brengen.

Het werk van vakman Dirk Huyghe is labyrintisch, symbolisch, spannend, ietwat “De naam van de roos”-achtig, hedendaags en tegelijk stokoud, met wortels diep in de historische beeldtaal van handschriften, miniaturen, stempels en vignetten.

Zoals hij zelf zegt: “Ik wens u een behouden reis”.

-geboren in Mechelen in 1956

-vrije en toegepaste grafiek aan Sint Lukas Brussel

-beeldhouwkunst aan Academie van Mechelen

-sinds 1980 grafisch redacteur (typografie, infografiek en redesign) en illustrator voor De Standaard en DS-Weekblad.